Što je to Vaccinium corymbosum ?


Američka borovnica je višegodišnja grmolika samostojeća biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike. Plod biljke je bobica koja varira u nijansama plave boje ovisno o sorti kojoj pripada. Za uspješnost svojeg razvoja biljka borovnice zahtjeva specifične klimatske uvijete  dok posebnu važnost za njezin rast uvjetuje svojstvo tla na kojemu se sadi.

Cvijet američke borovnice zvonolikog je oblika veličine do deset milimetara, biserno bijele boje, se javlja početkom mjeseca travnja. Od cvijeta do početka dozrijevanja potreban je vremenski period između 60 i 80 dana ovisno o sorti borovnice i klimatskim uvijetima. Kada dozriju,  bobice se beru u nekoliko navrata jer ne dozrijevaju istodobno a berba traje između 6 i 8 tjedana. Naše borovnice beru se isključivo ručno te isto tako i pakiraju.

Bobice variraju u okusu, obliku i izgledu krune (rupica sa gornje strane ploda). Američka borovnica puna je vitamina, minerala i dijetalnih vlakana ali ono što ju čini jedinstvenom izrazito je visoka razina antioskidansa koji služe kao glavni neutralizatori slobodnih radikala u tijelu. Istraživanja su pokazala da čašica svježih borovnica dnevno zadovoljava preporučenu dnevnu potrebu za voćem.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST AMERIČKIH BOROVNICA 100 g

Izvor podataka : United States Department of Agriculture