Površina plantaže iznosi tri i pol hektara sa zasađenih 5500  biljaka američke borovnice koje dospijevaju od lipnja do rujna. Ono što svakom novo posjetiocu prvo privuče pozornost naš je gospodarski objekt boje borovnice. Osim uredovnog dijela i prostora za smještaj strojeva ovdje se nalazi veliki trijem koji zbog svoje pozicije pruža savršenu panoramsku sliku nasada.

Ono što našu plantažu čini uistinu jedinstvenu jest njezin sustav navodnjavanja. Automatizirano vođeni sustav iz akumulacijskog jezera crpi vodu i navodnjava nasad. To radi uz pomoć automatiziranih rasprskivača koji se nalaze kod svake biljke i osiguravaju svakoj od njih pojedinačno potrebnu količinu vode i stupanj vlažnosti.

Cijelokupna površina nasada borovnica pokrivena je zaštitnim mrežama. Naime osim što štiti biljku od elementarnih nepogoda i jakih udara vjetra, borovnicu jako vole malene ptičice koje spremno čekaju svoju priliku ne bi li se i one malo zasladile plavim bobicama.

Osim automatizirane kontrole navodnjavanja jedna od najvažnijih stavki naše plantaže su radni strojevi i poljoprivredna mehanizacija koji služe za održavanje nasada tijekom cijele godine. Za njihovo nesmetano prometovanje izgrađeni su organizirani servisni putevi unutar cijele plantaže.

Potraga za savršenom lokacijom nije bila nimalo laka. U poglavlju “O borovnici” objasnili smo da je za uspješnost rasta američke borovnice izrazito bitna određena kiselost tla te smo uz tu spoznaju i želji da ostanemo dosljedni imenu naše tvrtke Viretum, latinskog značenja zelenilo, dodatno otežali potragu za pravom lokacijom. Nakon punih godinu dana u mjestu Dvoranci, općine Pisarovine, pronašli smo uistinu maleni komad raja na zemlji. Danas, nakon tri godine marljivog rada s ponosom Vas pozivamo da upoznate našu plantažu.

 

Da bi naše borovnice uvijek svježe stizale na prodajna mjesta, neophodno je bilo opremiti pogon sa najsuvremenijom hladnjačom u kojoj upakirane borovnice čekaju svoje sljedeće odredište.