SASTOJCI ZA 4 OSOBE


150 g         borovnica

                 malo cimeta

3               velike jabuke

60   g        maslaca

10   g        brašna

2               žlićice vegete

1               svinjski file (500g)

1               žlićica maslinova ulja

50   ml       vode

2               žlićice šećera

SASTOJCI

                       

Tijesto


2              jaja

100 g       šećera

100 g       krupnog smeđeg šećera

1             vrećica vanil šećera

1             limunova korica

1dl          mlijeka

125 ml     ulja

120 g      milerama

280 g      glatkog brašna

1             žlićica praška za pecivo


Umak od borovnica


100 g     šećera

250 g     svježih borovnica

3           žlićice limunovog soka

1           žlićica gustina

BLUEBERRY  CHEESECAKE

  1. 1.Kalup za torte (promjera 23 cm) namastite i stavite ga na jedan veći kalup u slučaju curenja smjese iz kalupa za vrijeme pečenja.

  2. 2.Pomješajte mljeveni keks, šećer i otopljeni maslac. Mrvicama prekrijte cijelo dno kalupa te još otprilike 2,5 cm u visinu uz rubove. Zatim kalup prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak.

  3. 3.Na maloj ili (najviše) srednjoj brzini u velikoj zdjeli mikserom pomješajte sir, šećer i brašno otprilike 2 minute, dok se ne izmješaju sastojci.

  4. 4.Dodajte jaja, jedno po jedno, i nakon svakog dodavanja miksajte oko pola minute takodžer na maloj ili srednjoj brzini.

  5. 5.Dodajte vrhnje za šlag, koricu limuna i ekstrakt vanilije pa izmiksajte.

  6. 6.Izvadite kalup iz hladnjaka te izlijte punjenje na podlogu od mrvica. Kalup stavite na tepsiju i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 120 stupnjeva pa pecite još oko sat i pol vremena (taman toliko da se torta ne stvrdne, a sredina bude još uvijek malo mokra i mekana). Pazite da se torta ne ispeče previše jer će popucati kad se bude hladila zato nakon ovog koraka obavezno izvadite tortu iz pećnice.

  7. 7.Za to vrijeme skuhajte borovnice u vodi i šećeru dok ne dobijete gustu masu te pustite  da se prelijev ohladi.

  8. 8.Nožem pažljivo odvojite tortu od ruba kalupa (kako torta ne bi popucala dok se hladi) te ostavite tortu da se ohladi, a onda kalup prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 24 sata.Netom prije odlaganja u hladnjak prelite sa prelijevom.

  9. 9.Uživajte u svakom zalogaju!!

  1. 1.Umak od borovnica: Šaćicu borovnice žlicom protisnuti kroz cjedilo, u taj sok dodajte šećer i ostatak borovnica. Pustite da zakipi , maknite s vatre, smiksajte štapnim mikserom pa vratite na vatru , dodati gustin razmućen u malo vode i mješajte par minuta da se malo zgusne. Ostavite da se malo ohladi.

  2. 2.Razmutite jaja i šećere pjenjačom, pa dodati redom: sitno ribanu limunovu koricu, mlijeko, ulje, mileram. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i pomiješajte da se dobro sjedini.

  3. 3.Rasporedite košarice u kalupe za muffine, te u svaku košaricu stavite smjesu do 2/3 ,na sredinu stavite po žličicu umaka od borovnice te čačkalicom promješajte da prođe kroz smjesu.

  4. 4.Na to rasporediti ostatak smjese tijesta i na vrh staviti opet po žličicu umaka od borovnica te utisnuti po 5-6 svježih borovnica.

  5. 5.Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 30-40 minuta, dok se lijepo dignu i dobiju zlatnu boju.

  6. 6.U slast!!

Primjenom američke borovnice u kulinarstvu otvaramo jedno posebno poglavlje. Iako iznimno ukusna konzumirana  u svojem izvornom obliku, borovnica kao jedan od sastojaka deserta ili čak glavnog jela, dodatno obogaćuje značenje riječi delikatesa.


Želimo Vam puno sreće i zabave u pripravljanju jela od američke borovnice, slijedeći naše provjerene recepte, te dobar tek!

BLUEBERRY MUFFINS

SVINJSKI FILE U UMAKU OD BOROVNICA

  1. 1.Borovnice sa šećerom kratko prokuhajte, pustite da se ohlade i ocijedite bobice, a tekućinu sačuvajte.

  2. 2.Svinjski file narežite na medaljone (odreske), pospite ih Vegetom i s jedne strane pobrašnite.

  3. 3.Popecite ih na zagrijanom ulju prvo na pobrašnjenoj strani, a zatim do zlatno-žute boje sa svih strana.

  4. 4.U međuvremenu na 10 g zagrijanog maslaca lagano popecite jabuke narezane na kriške dok ne dobiju boju, a na kraju ih posipajte cimetom.

  5. 5.U tavu iz koje ste izvadili meso dodajte sok od borovnica, džem i lagano prokuhajte pa umiješajte preostali narezani maslac, a na kraju dodajte borovnice.

SASTOJCI


Podloga


190 g     McVities Digestive keksa,

             mljevenih

50 g       šećera

114 g     maslaca, otopljenog


Punjenje


1 kg         kremastog svježeg sira

200 g       šećera

3              žlice brašna

5              velikih jaja

80 ml      slatkog vrhnja za šlag

1             naribana korica limuna

1             žličica ekstrakta vanilije


Preljev


3-4            žlice šećera

100 ml      vode

300 g        borovnica

 

Imate svoj omiljeni recept sa borovnicama? Pošaljite nam ga na našu email adresu a mi ćemo ga isprobati i podjeliti sa ostalim ljubiteljima američke borovnice putem naše web stranice!!